Gemengd koor Con Amore Baexem

Con Amore is een goed amateurkoor met de basis in de gemeente Leudal. De 51 koorleden komen uit de verschillende Midden-Limburgse gemeenten langs de Maas. Con Amore staat bekend om zijn veelzijdig repertoire. Klassiek, musicals, volksliederen, spirituals, gospels, arrangementen van popsongs. Con Amore zingt liederen in vele talen, uit diverse culturen. In 2012 is door onze dirigente het repertoire aangevuld met Russische liederen. Een deel van de liederen wordt a capella gezongenen. Piano begeleiding wordt verzorgd door onze vaste pianist Toon Konings.  Hoewel Con Amore een profaan koor is, worden ook kerkdiensten opgeluisterd met meerstemmige missen en passende koorwerken.

De verdeling tussen mannen- en vrouwenstemmen is ongeveer 1/3 - 2/3. Het koor is aangesloten bij de KBZON (Koninklijk Bond van Zang- en Oratoriumverenigingen in Nederland). 

Nieuwe leden zijn van harte welkom!

Als nieuw lid wordt je gekoppeld aan een ervaren zanger(res) die je begeleiding en ondersteuning biedt. We zijn een gezellige en hechte groep en we blijven investeren om koorzang op niveau te blijven invullen, individueel te blijven leren en waar nodig/mogelijk te groeien door het investeren in koorscholing en het aantrekken van nieuwe leden.

 

 

 

Uitvoeringen.

Buiten de jubileumconcerten, zijn er jaarlijks veel momenten aan te wijzen waarop het koor, buiten en binnen Baexem, laat horen tot welke muzikale prestaties het in staat is; o.a. bij lente- en kerstconcerten, waarbij ook andere (gast)koren optreden. Eveneens bij het jaarlijkse Sylvesterconcert, een concert van Fanfare Aurora, Schutterij St. Jan, beiden uit Baexem, en Con Amore. In de agenda op deze website kun je zien waar ons volgende optreden is.

 

 

De dirigenten.

In 1982 besluit een groepje mensen uit Baexem een koor op te richten. Op 7 september in dat jaar is de oprichting een feit. Er wordt een bestuur gevormd en “gezellig” gezongen. Na enkele maanden neemt alles serieuze vormen aan en gaat er een bloeiende vereniging ontstaan. Voor de kwaliteit van een koor is de man of vrouw die de muzikale leiding heeft, ontzettend belangrijk. 3 dirigenten hebben in de eerste 29 jaar ervoor gezorgd dat het koor een grote bekendheid verworven heeft in de regio.De eerste 10 jaar werd het koor geleid door Luc Jakobs, die in 1992 opgevolgd werd door Pieter Steenvoorden. In 2000 werd het dirigentenstokje overgedragen aan Jo Huijnen. Ieder van hen drukte op eigen wijze een stempel op het koor en ieder heeft op z’n eigen manier  bijgedragen aan het muzikale niveau.Vanaf 2011 staat het koor onder de deskundige en inspirerende leiding van Veronika Peerboom-Chujanova, geboren in Minsk (Wit-Rusland). Zoals velen hebben kunnen vaststellen, is zij in staat de koorleden op een fantastische manier te boeien en hen te laten doen wat zij voor ogen heeft.

Lustra.

Vanzelfsprekend wil een koor zich bij een lustrum van de beste kant laten zien. De muzikale optredens bij de verschillende lustra zijn hier voorbeelden van.Op grootse wijze werd in 1987 het eerste lustrum gevierd, waarbij het koor onder leiding van Luc Jakobs de Eucharistieviering opluisterde met een Braziliaanse mis en samen met solisten de rockopera Jesus Christ Superstar uitvoerde in concertvorm. Bij gelegenheid van het tweede lustrum in 1992 werd o.l.v. Luc Jakobs de Missa Brevis van Ton de Leeuw uitgevoerd. Bij kasteel Baexem werd op een dynamische wijze Jesus Christ Superstar op de planken gezet, gespeeld en gezongen door koor en solisten onder begeleiding van een combo. Bij het derde lustrum in 1997 gingen onder de enthousiaste leiding van Pieter Steenvoorden in een tijdsbestek van 2,5 uur films van wereldfaam de revue passeren met ” Con Amore goes to the movies”. Het koor zong titelsongs, terwijl de cinema-omlijsting een bijzondere sfeer opriep. Het vierde lustrum werd op een meer bescheiden muzikale manier gevierd. Wel maakte het koor een concertreis.

Het vijfde lustrum in 2007 werd groots gevierd. Het programma van de jubileumviering was erop gericht het gehele jaar 2007 zoveel mogelijk doelgroepen te betrekken bij deze viering, om zo het maatschappelijk belang van de muziek in het algemeen en koorzang in het bijzonder uit te dragen. In dit kader werd een symposium “koorontwikkeling” voor zusterverenigingen georganiseerd en werden meerdere concerten gegeven. Hoogtepunt was het jubileumconcert onder leiding van Jo Huijnen. Bij dit concert werd medewering verleend door de oud-dirigenten Luc Jakobs en Pieter Steenvoorden en traden solisten op die bij vorige lustra eveneens een bijdrage hadden geleverd. Topmuziekstukken uit de 25 achterliggende jaren werden ten gehore gebracht. Bij het 6e lustrum in 2012 werd een prachtig concert  gegeven in de Bombardon in Heythuysen, waarbij het programma voor een groot gedeelte bestond uit Russische liederen. Eveneens werd er een concertreis gemaakt. Bij het 7e lustrum in 2017 was het thema ‘leven in vrijheid’. Dit werd op een originele wijze muzikaal aangekleed en kreeg indrukwekkend vorm mede dankzij de inbreng van een strijkers- en slagwerkwerkensemble. Daarbij zorgde de stadsdichter van Leudal Frits Criens voor  een vloeiende tekstuele verbinding van muziekstukken die een indringend beeld gaven hoe vrijheid door de eeuwen heen bevochten werd, maar ook gevierd.  

Concertreizen.

In 2002 werd bij gelegenheid van het vierde lustrum voor het eerst in de geschiedenis van het koor een tweedaagse concertreis gemaakt. De reis ging naar het stadje Neuerburg in de Eifel (Dld.). Eveneens maakten we in dat jaar een concertreis naar Burg Reuland in België.In 2007, bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het koor, werd een 3-daagse concertreis gemaakt naar Brugge in België met daarbij tevens het opluisteren van de indrukwekkende dodenherdenking in Ieper. In 2012, bij het 30-jarig bestaan van het koor, werd een 3-daagse concertreis gemaakt naar Bad Arolsen in Duitsland. Op dag 2 werd `s morgens in de “Steinerer Saal”  van het “Residenzschloss Arolsen” een kort concert gegeven.`s Middags mocht het koor een staande ovatie in ontvangst nemen na het concert  in een bomvolle  St. Georgkirche  in Mengeringhausen. Op dag 3 zorgde het koor voor de muzikale opluistering van de Eucharistieviering in de St. Johannes Baptist Kirche in Bad Arolsen. In 2017 bij het 35 jarig bestaan werd een 3-daagse concertreis in Noord Holland gemaakt. Dag 1 werd gebruikt om de omgeving te verkennen. Op dag 2 werd een concert gegeven in de Martinuskerk in Medemblik en op dag 3 luisterde het koor een eucharistieviering op in de Laurentiuskerk in Alkmaar.

Vrienden van Con Amore.

Sinds enige jaren bestaat de mogelijkheid om “vriend van Con Amore” te worden. Het lidmaatschap bedraagt € 25,- per jaar. Meer informatie hierover kunt u vinden op onze website.

Website.

Con Amore beschikt over een website: www.conamorebaexem.nl

Jubileumboek.

Bij gelegenheid van het 25 jarig jubileum van Con Amore is een jubileumboek uitgegeven. Dit boek geeft een weergave van wat zich in die 25 jaren heeft afgespeeld. Het boek,dat nog verkrijgbaar is bij de penningmeester, is tevens rijkelijk voorzien van foto’s.